اصولاً در ایران «سیستم» نام مقدسی است. میتوان تمام کاسه کوزهها را سر «سیستم» شکاند. اکثر اوقات قطع است، گاهی «بازی درمیآورد»، گاهی برای سادهترین تغییرات دسترسی نمیدهد، مانند ماجرای ایرانسل گاهی در یک روز بیشتر از یک کار را نمیتواند انجام دهد و خلاصه به اندازه پیچیدهترین هوشهای مصنوعی که هیچ، به اندازه یک هوش بشری میفهمد و فرمان میدهد و یک سازمان را کنترل میکند. آدمها درگیر سیستمهایی میشوند که خودشان طراحی کردهاند. کارها به خاطر هماهنگ نبودن با این سیستمها عقب میافتد و در کل شرایط طوری میشود که سیستمهای رایانهای ما را کنترل میکنند نه ما سیستمها را. نام سامانهای که در دانشگاه ما و چند دانشگاه سراسری دیگر استفاده میشد، سیستم گلستان بود؛ یکی از عجیبترین مخلوقات نرمافزاری بشر.
اولین بار پنج سال پیش که خواستم برای ثبتنام با فایرفاکس واردش شوم، موفق نشدم. بیچاره درخواستش واضح بود، تنها با اینترنت اکسپلورر آن هم نسخه ۶ باز میشد. هنوز هم وضعش همین است هرچند ظاهرا هم خودشان نمیدانند که با نسخههای بالاتر اکسپلورر هم کار میکند. (هنگام نوشتن این متن به صفحهای در سایت مایکروسافت برخوردم که در آن برای پایان اینترنت اکسپلورر ۶، فرزند کهنسال خود، روزشماری میکرد. دیگر او هم از زنده بودن این فرزند به ستوه آمده است.)
روز ثبتنام سه چهار صفحه راهنما داده بودند تا کار با این نرمافزار را یاد بگیریم. با این حال هر کس پای رایانهها مینشست نمیدانست با آن همه منو و گزینه چطور برخورد کند. گاهی گیج و منگ بقیه را نگاه میکردند و سعی میکردند از روی دست کناری ایده بگیرند گاهی هم آنقدر صفحه را بالا پایین میکرد تا جایی که به آن نیاز داشت را پیدا میکرد. برای همین فرآیندی که باید در پنج دقیقه انجام میشد بیش از ۴۵ دقیقه به طول انجامید.
بدون اغراق دقیقاً دو سال طول کشید تا فهمیدم سیستم گلستان چطور کار میکند. این سیستم پر از فیلدها و منوهایی است که هیچ کاربردی ندارد و پر از بخشهایی است که اصلا در سطح دسترسی شما نیست اما شما آنها را میبینید یا بخشهایی دارد که دیگر این روزها به کار نمیآید اما هنوز کسی زحمت حذفش را به خود نداده است. مثلاً برای دیدن درسهای ارائهشده در ترم جاری بیش از ۶۰ فیلد مقابلتان قرار میگیرد که البته با پر کردن سه چهار مورد از آنها میتوانید تا نزدیکی هدفتان برسید، یعنی لیست تمام درسهای این ترم را ببینید و برای مشاهده چیزی که دقیقاً دنبالش هستید، خودتان دستی لیست را بالا و پایین کنید.
این سیستم گلستان امنیت بالایی دارد. مثلاً هر دو هفته اصرار دارد همه پسوردشان را عوض کنند. البته توان پذیرش هر پسوردی را ندارد. یک بار سعی کردم با استفاده از حروف بزرگ و کوچک و علامات، یک رمز پیچیده به آن بدهم تا خیالم از بابت امنیتش راحت شود. پسورد جدید همان و از دست رفتن امکان ورود همان. سرانجام مجبور شدم به آموزش مراجعه و پسوردم را «ریست» کنم.
در سیستم گلستان فرآیندی وجود دارد به نام «ثبتنام اینترنتی» که البته هیچ وقت به انتهای این فرآیند که «ثبتنام» باشد، نمیرسید. بیشتر برای خالی نبودن عریضه است. به یاد ندارم ترمی بوده باشد که من بدون نیاز به مراجعه حضوری واحدهایم را برداشته و با خیال راحت ثبتنام کرده باشم. بارها پشت اتاق مدیر گروه میایستادیم یا در آموزش صف میکشیدیم تا ثبتنامی را که پیش از این اینترنتی و به صورت ناقص انجام دادیم، تمام کنیم و واحدهای اضافه را با موفقیت برداریم.
در دانشگاه امیرکبیر وضعیت اسفبارتر بود. بار اولی که در روزهای ثبتنام وارد سایت دانشکده شدم، خود را میان کامپیوترهای روشنی یافتم که هیچ کس پشتشان نبود اما با سرعت بالایی کارهایی در پورتال ثبتنام انجام میدادند. سیستم آنها بی منطقتر از گلستان بود. انتخاب واحد گاهی از تالار بورس هم به ثانیهها وابستهتر میشد. آنجا با افزونه iMacros for Firefox کار تکراری حرکت بین گزینهها و انتخاب واحد را اتوماتیک انجام میدادند. این قطعه کد آنقدر برای برداشتن درس تلاش میکرد تا به محض اینکه کسی درس را حذف کرد و یک ظرفیت خالی شد، آن را به سرعت بردارد.
مدتی در بخش فناوری اطلاعات شرکت سایپایدک کارآموز بودم. این شرکت بخشی داشت به نام «طراحی فرآیندها و سیستم» با اینکه در اداره فناوری اطلاعات بود اما افرادی که آنجا کار میکردند هیچ سررشتهای از کامپیوتر نداشتند. کارشان در کل طراحی یک فرآیند بود؛ اینکه فرد چطور وارد یک گردش کاری شود و چطور بعد از رسیدن به هدفش از آن خارج شود. این دقیقا چیزی است که در طراحی سامانههای پیچیده کامپیوتری معمولاً فراموش میشود. خواستم بگویم طراحی فرآیند در ایران هم وجود دارد و چیز غریبهای نیست اما نمیدانم شاید در بعضی مراکز به کلی فراموش شده شاید هم طبق معمول هست و ما فقط نامش را یدک میکشیم. تمام مشکلاتی که در کارهای اداری با آنها برخورد میکنید همه به خاطر طراحان فرآیندی است که این سیستم الکترونیکی آنجا را طراحی کردهاند و متوجه نیازها و دورهای باطلش نشدهاند.
دیدگاهتان را بنویسید